Ad Code

Cara Nak Buat Ikan Stim Limau

Masukkan kesemuanya ke dalam perut ikan. Potong dadu semua bahan-bahan dan sumbatkan dalam perut ikan siakap tu.


Resepi Dan Cara Masak Siakap Stim Limau Ala Absolute Thai Youtube Asian Cooking Malaysian Food Food

Ikan siakap stim ni memang special sebab ikan siakap tu saja dah sedap.

. Hiris cili padi hijau dan cili merah danBwh putih 4. Lumurkan garam dan jus limau pada ikan siakap. Basuh ikan sehingga bersih.

Perah jus limau nipis ke atas ikan untuk menghilangkan bau hanyir. Pasti anda suka untuk mencuba resepi ikan siakap stim limau ni. Masukkan halia dan serai ke dalam perut ikan.

Yang tak ada selera tak lalu nak makan pun mesti naik selera sebab ia memang sedap Rasa pedas masam manis semua cukup. Letakkan halia serai dan batang daun ketumbar dalam perut ikan yang sudah dibelah. Masukkan ikan dalam pinggan dalam masuk dalam alat pengukus.

Cara buat ikan siakap stim limau. Antara cara untuk hilangkan hanyir bagi ikan frozen adalah rendam dengan perahan limau kasturi ataupun tepung gandum selama 30 minit. Campurkan sos ikan gula jus limau nipis dan tuangkan ke atas ikan.

Terima kasih kepada Tuan Ben Safwan yang sudi berkongsi. Sumbatkan perut ikan dengan sedikit bawang halia dan serai. Tuang dan lumur bahan-bahan ni pada ikan.

Masukkan garam dan gula. Sekiranya mahu lebih cepat boleh gunakan magic pan. Sebelum kita buat resepi ikan siakap stim limau Elok bersih ikan dan lumur dengan garam n halia.

Bersihkan ikankelar ikan supaya sos meresap. Hari-hari asyik makan ayam je apa kata sesekali cuba buat resepi sotong stim limau ala Thai ni. Kemudian perap ikan bersama kiub ayam yang dicampurkan dengan pati limau nipis.

Masukkan ikan air secukupnya akar dan hirisan daun ketumbar ke dalam kuali. Selepas tu bilas dengan asam limau atau tepung gandum untuk buang hanyir ikan siakap sebelum dikukus. Selepas itu sumbat semua serai daun limau dan halia dalam perut ikan.

Kukus lagi lebih kurang 5 minit. Masukkan bancuhan air asam jawa. Serai dikerat serong kasar daun limau koyak-koyakkan.

Tabur hirisan daun ketumbar. Masukkan sos ikan dalam 2-3 sudu besar dan kiub pati ayam. Sambil tunggu ikan siap dikukus jom kita buat sos.

Masukkan kesemua bahan yang dihiris dan sedikit air jika perlu. Kacau kuah sehingga sebati. Kukus selama 15 minit.

Mula-mula siang dan bersihkan ikan siakap dan ketepikan. Padamkan api kuali lansung masukkan sedikit air suam setengah kiub pati ayam 4 sudu besar sos ikan 1 sudu kecil gula cili hijau dan merah lebihan serai dan perahan jus limau. Buka penutup kukus dan masukkan tomato.

Rasa dahulu kuah sekiranya termasin sila tambah sedikit air. Masak hingga naik minyak. Dan masukkan sedikit air.

Mula-mula tumis bawang putih halia serai dan cili sehingga naik bau. Mula-mula siang dan bersihkan ikan siakap. Sebenarnya mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ikan Siakap Stim Limau ini tidak begitu sukar.

Ok ni saja resepi ikan siakap kukus yang senang dan simple dari saya. Masukkan air banyak mana anda suka dan seterusnya masukkan kiub ayam. Masukkan ikan ke dalam pengukus.

Masukkan 2 sudu cili blend. Campurkan semua bahan kuah kedalam mangkuk. Bersihkan ikan siakap dan hiris bahagian badannya.

Gaulkan ikan dengan garam dan gula secukupnya. Kukuskan selama 15-20 minit. Tapi biasanya orang menggunakan ikan siakap ikan talapia atau ikan jenahak kerana isinya yang banyak.

Ratakan air limau sos ikan dan sos tiram pada ikan. Rebus sekitar 10 minit. 11 Ingredients of Resepi Ikan Siakap Stim Limau.

Dah wangi masukkan bahan Blend. Masukkan air kedalam pengukus dan panaskan pengukus sehingga air mendidih. Cara buat ikan siakap stim limau.

Masukkan serai yang diketuk ke dalam perut ikan. Kemudian hiris serai secara serong mayang halus halia dan koyak-koyakkan daun limau purut. Bersihkan ikan dan basuh menggunakan limau nipis atau lemon bagi membuang bau hanyir.

Masukkan 3 sudu besar jus limau dan dan semangkuk kecil air. Sedia Seekor ikan siakap. Tuangkan kuah stim ke atas ikan siakap dan taburkan hirisan daun kertumbar.

Saya nak sambung petikan dari kuliah zohor oleh Ustaz Dr Mohd Azmi Mat Sah. Kemudian lumurkan kiub pati ayam hingga rata. Kukus selama 20 minit atau hingga ikan masak.

Kacau sikit masukkan bahan B. Masukkan serai yg telah diketuk ke dlm perut ikan. Jemput baca dan mencuba resepi ini.

Bersihkan Ikan Siakap nak guna ikan bawal lain2 pon boleh 2. Masukkan gula merah secukup rasa. Tumis bawang putih cili padi dengan sedikit minyak hingga garing.

Sediakan bekas yang sesuai mengikut saiz ikan dan letak dalam pengukus. 1 ekor ikan yang telah dibersihkan boleh guna mana-mana ikan. Bersihkan ikan siakap dan kelar bahagian sisi kedua belah ikan.

Basuh bersih-bersih ikan dan pastikan tiada darah yang ada di celah-celah tulang. Perap 30 min 2. Masukkan akar ketumbar dlm perut ikan disertai dengan serai yang diketuk.

Kami beri resipi ikan siakap ini khas untuk andaYelah walaupun sedaptapi harga menu ikan siakap stim halia atau limau ni kalau tak bermula RM 30 dan ke atas tak sah kanDiorang kan nak bayar sewagaji serta dapat untungJadi untuk kita yang ada anak ramai ni beli je seekor dua ikan siakap baru sekitar RM 20 dan masak sendiri di. Mula-mula kukus ikan mengikut langkah ini. Letakkan ikan dalam kuali.

1 ekor siakap 3 sudu besar jus lemon 1 batang serai dititik Daun bawang 2 sudu besar sos ikan 1 sudu besar tepung jagung 12 biji tomato. Angkat dan taburkan daun ketumbar dan hias dengan hirisan limau nipis. Kalau ada yang nak cuba masak ikut saja resipi hasil perkongsian oleh Florence Jonathan di bawah.

Tumis bahan A. Semasa nak hidang letak dalam bekas yang bawah ada api baru. Halia dan serai untuk disumbat ke dalam perut ikan dan kukus selama 15-20 minit atau sehingga ikan masak.

Sapukan ikan dengan kiub pati ayam yg dicampur sedikit jus limau air. Cara menyiapkan Ikan Siakap Stim Limau. Sedak dooh laa bak kata orang.

Kacau sikit masukkan bahan B. Sediakan 1 sudu besar sos ikan 1 sudu besar perahan limau 5. Kacau sehingga masak Masukkan 2 sudu sos cili 2 sudu sos tomato 2 sudu sos tiram dan 2 sudu sos ikan.

Letakkan ikan di dalam bekas yang muat dimasukkan ke dalam pengukus. Percaya atau tidak anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 11 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi. Kukus sekejap dalam 10 hingga 15 minit bergantung pada saiz ikan.

Cara penyediaan kuah stim limau. Sukatan jus limau ikut citarasa kemasaman anda. CARA PENYEDIAAN IKAN SIAKAP STIM LIMAU PALING SIMPLE.

Disebutkan Nabi mengamin doa malaikat Jibril sebanyak 3 kali. Sos yang kita buat ni boleh juga guna untuk ikan. Air Sos ikan 1 Kiub bilis Sedikit gula Sos tiram dan minyak bijan Hirisan cili api Bawang putih Bawang Holland serai halia 4 biji Limau kasturi diperah jusnya dan kulit dihiris-hiris Daun limau purut 1 biji tomato Cara membuat.

Namun pemilik resepi beli ikan yang segar jadi beliau tidak buat. Cara Buat Ikan Stim Ala Nyonya Simple Sedap Bahan-bahan. Tumbuk bawang putih dan garam.


Resepi Siakap Stim Limau Ala Thai Rizal Tomyam Makanan Jeruk Limau


Pin On Mmmm


Pin On Makanan Laut Seafood


Pin On Sri Nona Malaysia

Post a Comment

0 Comments

Ad Code